Visit Mures
Asociația Visit Mureş Egyesület este o organizație non-profit responsabilă pentru promovarea județului Mureş ca şi destinație turistică. A fost înființată în anul 2017 de către Consiliul Judeţean Mureş, Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Mureș şi Muzeul Județean Mureș.
Scopul principal al asociaţiei este evidențierea diverselor caracteristici ale județului, regiunilor sale din punct de vedere turistic pe piețele interne și externe. În același timp, am stabilit ca şi linii directoare a tuturor activităţilor noastre, pe termen mediu şi lung să ne străduim să colaborăm strâns cu cei din industria turismului și cu alţi parteneri strategici, în ideea de a construi un management comun al destinațiilor.

Obiecte Turistice


Castelul Ugron - Zau de Câmpie
Între Luduș și Sărmaș, pe dealul de deasupra satului Zau de Câmpie, puteți găsi frumosul castel Ugron. A fost construit de fostul diplomat István Ugron, care a servit drept consul pentru monarhia austro-ungară timp de 32 de ani. Terminată în 1912, castelul este ultima copie a castelelor istorice transilvănene. După naționalizare, nu mai rămăsese nimic din mobilierul castelului, covoarele și colecțiile sale au dispărut. În interiorul clădirii au fost făcute modificări, a fost organizată o școală și, mai recent, un orfelinat. În prezent este deținut de Consiliul Județean Mureș.


Castelul Haller este primul castel renovat și transformat în pensiune turistică din Transilvania, care reflectă eleganța vremurilor trecute. Situat la doar 22 de km de Târgu Mureș, pe partea stângă a râului Mureș, castelul a fost construit în secolul al XVIII-lea în stil clasicist baroc. În anii ‘90 Castelul a găzduit mai multe instituții cu diferite activități (școală, grădiniță, internat, moară, brutărie etc), iar din 2012 funcționează ca și hotel, restaurant și cramă.


Târgu Mureș
Târgu Mureș, numit și orașul florilor, este reședința județului Mureș, amintit în dijmele papale încă din anul 1334, fiind însemnat ca Novum Forum Siculorum. Aici s-a construit și una dintre cele 4 mănăstiri franciscane din Ardeal, ale cărei ruine se pot vedea și astăzi, în curtea Cetății Medievale. În secolul al XVII-lea orașul primește titlul de oraș liber regesc, după care i se schimbă numele în Târgu Mureș. Orașul este considerat încă din timpuri străvechi un centru cultural, un important centru religios, oraș academic renumit peste hotare, unde s-au pus printre altele, și bazele importante ale matematicii de către Bolyai János. Bazele orașului modern sunt așezate de către primarul inovativ Dr. Bernady Gyorgy - la începutul anilor 1900, când se dezvoltă infrastructura și sunt edificate multe clădiri emblematice din oraș. Târgu Mureșul este cunoscut ca un oraș multicultural, ale cărui amprente se remarcă prin obiceiurile și tradițiile care dau o pată de culoare vieții orașului din inima Transilvaniei.
Obiectivele care trebuie vizitate în Tg. Mureș sunt Sala mare din Palatul Culturii, Sala Oglinzilor, expozițiile muzeale, camera memorială Bernády, galeriile de artă modernă românească și maghiară. Muzeul cărții de la Biblioteca Teleki și Muzeul memorial ai celor doi Bolyai (Farkas și János) atrag anual mii de turiști. Biserica gotică din Cetate, biserica parohială Sf. Ioan Botezătorul, Sinagoga, Muzeul comunității evreiești, Muzeul etnografic din P-ța Trandafirilor, Cetatea medievală, precum și muzeul cetății cu expozițiile sale, oferă impresii de neuitat.


Castelul Radák–Pekry, Ozd
Numele satului Ozd a fost menționat prima dată în 1227, când este amintit Ambrus, pastorul bisericii sale. Constructorul castelului probabil a fost Ștefan Radak, care a construit dreptunghiular în formă regulată, întărită de o bastioane circulare la fiecare colț de castel, cu toate că după unele informații deja la mijlocul secolului al 16-lea a fost acolo un castel. Dar sunt informații, după care ar fi fost construit de Lőrinc Pekry sub domnia lui Mihai Apafi. După schimbarea regimului, castelul a fost recuperat de ultimul proprietar, fiica lui Ilona Teleki, care a încredințat castelul în grija Fundației Bonus Pastor.

Cetatea Sighișoara este parte a patrimoniului UNESCO din 1999 - este singura cetate locuită din Europa. Este o cetate vie, care atrage an de an tot mai mulți turiști. Cetatea Sighișoara în prima jumătate a secolului al XIV-lea era o așezare cu valențe orășenești şi totodată centrul și reşedinta unei unități administrative și juridice: scaunul Sighișoara, unul din cele șapte scaune subordonate Sibiului. Sighișoara este amintită ca „civita” în 1367, alături de Cluj și Sibiu.
Sighișoara se dezvoltă ca un puternic centru meșteșugăresc, își definitivează organizarea administrativă a orașului și a scaunului conform unui document din 1393, unde se menţionează participarea preotului și a unor meșteșugari la conducere. Orașul devine un puternic centru comercial, crește numărul breslelor, făcând din Sighișoara unul din cele mai puternice centre meșteșugărești din Transilvania.


Muzeul Memorial Petőfi Sándor- Albești
Muzeul a fost fondat în 1897, la inițiativa contesei Haller Louise. Din 1990, casa memorială construită în stil rustic este administrată de Asociația Culturală Petőfi Sándor. Cele trei săli ale muzeului prezintă obiecte și documente din perioada contemporană cu poetul și care au avut legătură cu viața acestuia, precum și o machetăl a bătăliei de la Albești. Muzeul Memorial Petőfi și parcul memorial bine întreținut prezintă, de asemenea, o statuie în mărime naturală a poetului și o statuie a generalului Bem.Biserica fortificată, Saschiz
Construită între 1493-1525 în stil gotic târziu, clădirea a avut dublă funcție - fortificație și biserică. Biserica devine modelul unei întregi serii de biserici fortificate din centrul și sudul Transilvaniei – bisericile reduit. Turnul-clopotniţă al bisericii fortificate este un monument reprezentativ pentru arhitectura săsească din secolul al XV-lea. Amplasat într-un loc strategic, asigură o vizibilitate maximă în toate direcțiile, a fost principalul element defensiv de la Saschiz. Turnul a fost reabilitat în perioada 2014-2020, și este deschis vizitatorilor.


Castelul Bethlen - Criș
Castelul construit în stil renascentist datează din sec. XV. Clădirea și bastionul circular au fost construite în jurul unei curți având plan pătrat. Este unul dintre cei mai frumoși exemplari ai arhitecturii de locuire și de apărare renascentiste din Transilvania, cu elemente gotice care se regăsesc în capelă. Castelul este în proprietatea familiei Bethlen, în prezent se află în folosința Fundației Dévai Szent Ferenc.